خواص سیبزمینی برای سلامتی بدن
سیبزمینی سرشار از فیبر و پتاسیم است که مسؤول خواص سیبزمینی به شمار میروند. ترکیبات مغذی ذکر شده به کاهش فشار خون، محافظت از قلب و حتی درمان التهاب و بیماریهایی مانند روماتیسم و سرطان کمک میکنند. رژیم سیب زمینی هم یکی از انواع رژیمهای کاهش وزن دارد که مزایا و معایب خودش را دارد. در ادامه خواص سیبزمینی را معرفی کردهایم.
سلامت قلب را بهبود میبخشد
سیبزمینی کلسترول ندارد که این خبر خوبی است. این مادهی غذایی حاوی فیبر، پتاسیم و ویتامینهای C و B6 است که همگی برای سلامت قلب مفید هستند. فیبر موجود در سیبزمینی به کاهش سطح کلسترول خون کمک میکند. پتاسیم آن هم در محافظت از قلب اثرگذار است. یک مطالعه به این نتیجه رسید که مصرف ۴۰۶۹ میلیگرم پتاسیم در روز میتواند خطر بیماری قلبی ایسکمیک را تا ۴۹ درصد کاهش دهد. بر اساس نتایج یک مطالعهی دانشگاهی مصرف فیبر بیشتر میتواند احتمال ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد. با این حال فراموش نکنید که سیبزمینی شاخص گلیسمی بالایی دارد که این موضوع میتواند اثر منفی روی سلامت قلب بگذارد. هرچند سیبزمینی حاوی کربوهیدرات پیچیده (فیبر) است.
فشار خون را کاهش میدهد
تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که پوست سیبزمینی سرشار از پتاسیم است. پتاسیم یک مادهی معدنی است که میتواند به کاهش فشار خون کمک کند. یک عدد سیبزمینی پخته شدهی متوسط حاوی تقریبا ۵۳۵ میلیگرم پتاسیم (و فقط ۱۷٫۳ میلیگرم سدیم) بوده که این میزان معادل تقریبا ۱۵ درصد از نیاز روزانهی بدن به پتاسیم است. سطح بالای پتاسیم در خون باعث میشود کلیهها نمک و آب اضافی را از بدن خارج کنند که این موضوع به کاهش فشار خون کمک میکند. در حقیقت زمانی که مواد غذایی حاوی پتاسیم میخورید، انگار دارید یک داروی ادرارآور مصرف میکنید.
علاوه بر این نشان داده شده که پتاسیم به قلب در بهینه عمل کردن کمک میکند. یک مطالعه عنوان کرد که خوردن سیبزمینی دو بار در روز میتواند به کاهش فشار خون کمک کند. تحقیقات همچنین به این نتیجه رسیدهاند که سیبزمینی مواد شیمیایی گیاهی دارد که شبیه به داروهای کاهندهی فشار خون هستند. لازم است در نظر داشته باشید که تمام اینها به نحوهی پخت سیبزمینی بستگی دارد. سالمترین روش برای خوردن سیبزمینی این است که آن را بپزید و بدون چربی مصرف کنید. دقت کنید که سرخ کردن سیبزمینی در دمای زیاد باعث از بین رفتن مواد مغذی موجود در آن میشود. اگر دچار فشار خون بالا هستید، قبل از اینکه سیبزمینی را هر روز مصرف کنید، با پزشک مشورت کنید. یک مطالعه عنوان کرد که اثرات سیبزمینی روی فشار خون بالا نامشخص است.
از سرطان پیشگیری میکند
آبپز کردن، له کردن و حتی پختن سیبزمینی باعث مفیدتر شدن آن میشود. سرخ کردن سیبزمینی میتواند منجر به سنتز یک نوع مادهی شیمیایی شود که باعث سرطان میشود. سیبزمینی (به غیر از سیبزمینی سرخکرده) نه تنها منجر به سرطان نمیشود، بلکه میتواند احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهد. این موضوع را میتوان به وجود ویتامین C در سیبزمینی ربط داد. مصرف ۵۰ میلیگرم ویتامین C (که معادل دو عدد سیبزمینی است) میتواند خطر ابتلا به سرطان معده را تا ۸ درصد کاهش دهد. علاوه بر این سیبزمینی بنفش پخته شده در کاهش خطر ابتلا به سرطان رودهی بزرگ اثرگذار است.
در بهبود سلامت مغز مفید است
سیبزمینی حاوی آلفا لیپوئیک اسید است که نوعی کوآنزیم است و به افزایش سلامت مغز کمک میکند. نشان داده شده که ترکیب ذکر شده کمحافظگی در بیماری آلزایمر را بهبود میدهد و حتی زوال شناختی را در بعضی از بیماران کم میکند. همچنین نشان داده شده که سیبزمینی در درمان افسردگی اثرگذار است. این مادهی غذایی میتواند روی انتقالدهندههای عصبی در مغز که مسؤول مدیریت خلقوخو هستند اثر بگذارد. جالب است بدانید اینها همان انتقالدهندههای عصبی هستند که داروها آنها را مورد هدف قرار میدهند. خوردن یک عدد سیبزمینی قبل از خواب میتواند به بدن در تنظیم احساسات و خلقوخو کمک کند. ویتامین C موجود در سیبزمینی نقش مهمی در درمان افسردگی دارد. ویتامین C بهعنوان یک آنتیاکسیدان عمل کرده و از آسیب دیدن سلولها بهویژه سلولهای موجود در مغز پیشگیری میکند.
التهاب را کاهش میدهد
بر اساس گزارشهای انجام شده در انجمن آرتریت، سیبزمینی زرد و بنفش میتوانند در کم کردن التهاب مفید باشند. این موضوع همچنین به محافظت از شما در برابر روماتیسم و آرتریت کمک میکند. یک مطالعهی دیگر به این نتیجه رسید که ترکیبات موجود در سیبزمینی و همچنین عصارهی پوست سیبزمینی خواص ضدالتهابی دارند. در نظر داشته باشید که باید مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود. سیبزمینی همچنین حاوی ترکیباتی به نام آنتوسیانینها است که خواص ضدالتهابی دارند. سیبزمینی بهطور ویژه در درمان التهاب روده مفید است. بر اساس نتایج یک مطالعهی آمریکایی مصرف سیبزمینی میتواند جلوی آسیب ناشی از التهاب را در مردان بگیرد.
به داشتن استخوانهای مستحکمتر کمک میکند
کمک به داشتن استخوانهای مستحکمتر را هم میتوانیم در لیست خواص سیبزمینی قرار دهیم. یک مطالعهی دانشگاهی به این نتیجه رسید که منیزیم و پتاسیم موجود در سیبزمینی میتوانند برای سلامت استخوانها مفید باشند. دو مادهی معدنی ذکر شده میتوانند از پوکی استخوان در مردان و زنان پیشگیری کنند.
به هضم کمک میکند
کمک به فرآیند هضم یکی دیگر از خواص سیبزمینی به شمار میرود. یک عدد سیبزمینی پخته شده ۱۲ درصد از نیاز روزانهی بدن به فیبر را برطرف میکند. فیبر یک مادهی مغذی مفید برای هضم به شمار میرود. بیشتر فیبر موجود در سیبزمینی در پوست آن قرار دارد. نشاستهی موجود در این مادهی غذایی به مدفوع حجم میدهد. سیبزمینی میتواند اسهال را از شما دور کند. هنگامی که به اسهال مبتلا میشوید، کالری و کربوهیدرات مصرف کنید. این کار به برگرداندن سطح انرژی بدن به حالت عادی کمک میکند و از این طریق به فرآیند بهبودی سرعت میبخشد. سیبزمینی غنی از پتاسیم هم است. پتاسیم یک مادهی معدنی است که زمانی که دچار اسهال میشوید، مقدار زیادی از آن را از دست میدهید. سیبزمینی در مقایسه با غذاهای چرب یا تند به احتمال کمتر منجر به بدتر شدن علائم اسهال میشود. البته منظور ما سیبزمینی سرخکرده یا چیپس سیبزمینی نیست. در نظر داشته باشید که یک بسته چیپس سیبزمینی حاوی تقریبا ۱۲۰ گرم کربوهیدرات است.
سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
تقویت سیستم ایمنی بدن هم در لیست خواص سیبزمینی قرار میگیرد. تحقیقات مختلف به اثرات مفید سیبزمینی روی سیستم ایمنی بدن پی بردهاند. مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که مصرف سیبزمینی ممکن است سطح لکوسیت را کاهش دهد. لکوسیت به علت التهاب یا ابتلا به بیماری در بدن تولید میشود.
به مدیریت وزن کمک میکند
سیبزمینی یک نوع سبزی بسیار سیرکننده است و شما را برای مدت زمان طولانی سیر نگه میدارد. اگر میخواهید وزن کم کنید، سیبزمینی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. میتوانید سیبزمینی را بهعنوان یک ناهار سیرکننده و خوشمزه به همراه کلمبروکلی آبپز و مقداری پنیر فتا نوش جان کنید. بر اساس نتایج یک مطالعه سیبزمینی میتواند جلوی پرخوری را بگیرد. جالب است بدانید که سیبزمینی به افزایش وزن اصولی هم کمک میکند. فراموش نکنید که سیبزمینی کالری زیادی دارد. بنابراین در مصرف آن زیادهروی نکنید تا یک افزایش وزن سالم، ثابت و اصولی داشته باشید.
به کاهش سطح کلسترول خون کمک میکند
یکی دیگر از خواص سیبزمینی کم کردن میزان کلسترول خون محسوب میشود. علت این موضوع به فیبر موجود در آن برمیگردد. این سبزی منبع خوبی از فیبر محلول و غیرمحلول به شمار میرود. فیبر محلول به کم کردن میزان کلسترول بد خون کمک میکند. توجه کنید که بیشتر فیبر سیبزمینی در پوست آن قرار دارد و پوست کندن سیبزمینی به معنای دور انداختن فیبر آن است. برای درست کردن یک میان وعدهی خوشمزه و سالم یک عدد سیبزمینی را بپزید و مقداری روغن زیتون روی آن بریزید.
علائم سندرم پیش از قاعدگی را تسکین میدهد
نوشیدن آب سیبزمینی میتواند در تسکین علائم سندرم پیش از قاعدگی اثرگذار باشد. کربوهیدرات موجود در آب سیبزمینی میتواند به بالا بردن سطح تریپتوفان کمک کند. تریپتوفان یک نوع اسید آمینه است که تولید سروتونین را افزایش میدهد. سروتونین مسؤول بهبود خلقوخو و کاهش اضطراب است.
به بهتر خوابیدن کمک میکند
پتاسیم موجود در سیبزمینی بهعنوان ریلکسکنندهی عضلات عمل کرده و به شما در داشتن خواب بهتر کمک میکند.
در درمان سنگ کلیه اثرگذار است
بر اساس نتایج یک مطالعهی دانشگاهی خوردن سیبزمینی (به دلیل اینکه غنی از فیبر است) میتواند سلامت عمومی بدن را بهبود ببخشد و از بروز دوبارهی سنگ کلیه پیشگیری کند. علاوه بر این سیبزمینی سرشار از منیزیم است و کلسیم کمی دارد و به همین علت در پیشگیری از سنگ کلیه مفید است. در نظر داشته باشید که کلسیم اضافی در بدن میتواند منجر به سنگ کلیه شود.
به درمان اسکوروی کمک میکند
درمان اسکوروی را هم میتوانیم در لیست خواص سیبزمینی قرار دهیم. سیبزمینی منبع خوبی از ویتامین C به شمار میرود و به همین علت میتواند در درمان اسکوروی نقش داشته باشد. اسکوروی نوعی بیماری است که در اثر کمبود ویتامین C رخ میدهد.

خواص سیبزمینی برای سلامتی پوست
پوست سیبزمینی و حتی آب آن میتواند بهطرز چشمگیری سلامت پوست را افزایش دهد. استفاده از ماسک صورت درست شده با سیبزمینی به درمان جوش و آکنه و سایر مشکلات پوستی از جمله لکههای تیره کمک میکند. این سبزی در سفید کردن پوست خوب عمل میکند. در ادامه خواص سیبزمینی برای پوست آورده شده است.
چینوچروک را درمان میکند
سیبزمینی در کاهش سرعت بروز علائم پیری، بهویژه چینوچروک عالی عمل میکند. آنتیاکسیدانهای موجود در این سبزی از جمله ویتامین C در این زمینه نقش دارند. استفاده از خمیر سیبزمینی روی صورت میتواند نتایج معجزهآسایی را به همراه داشته باشد. برای درست کردن این خمیر شگفتانگیز پوست سیبزمینی را بگیرید و آن را له کنید. سپس آن را روی پوست خود قرار دهید. اجازه دهید مخلوط به مدت تقریبا ۲۰ دقیقه روی پوستتان بماند. سپس صورت خود را با آب سرد بشویید.
آفتابسوختگی را درمان میکند
این سبزی در درمان آفتابسوختگی عالی عمل میکند. تکههای سیبزمینی خنک را روی نواحی مدنظر پوست خود قرار دهید. به مدت تقریبا ۲۰ دقیقه صبر کنید. سپس سیبزمینی را از روی صورت خود بردارید. همچنین میتوانید بهآرامی آب سیبزمینی را روی ناحیهای از پوستتان بمالید که دچار آفتابسوختگی شده است. این کار باعث خنک شدن پوست و کاهش آفتابسوختگی میشود.
پوست را لایهبرداری میکند
سیبزمینی در لایهبرداری کردن پوست و از بین بردن سلولهای پوستی مرده اثرگذار است. سیبزمینی پوست کنده شده و رنده شده را روی صورت خود بمالید و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه روی صورتتان بماند. در پایان صورت خود را با آب بشویید. استفادهی منظم از این ماسک میتواند سلولهای پوستی مرده را از بین ببرد و پوست را جوان کند.
سلامت کلاژن را بهبود میبخشد
سیبزمینی سرشار از ویتامین C است. ویتامین C به ساخت کلاژن کمک میکند. استفادهی منظم از سیبزمینی میتواند در بهبود سلامت کلاژن اثرگذار باشد.